Субота, Вересень 26, 2020
Головна Бізнес Головна ідея НАССР

Головна ідея НАССР

У перекладі з англійської мови НАССР означає «аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю». На сьогодні дана система є найефективнішим інструментом превентивного забезпечення безпеки харчової продукції на рівні підприємства.


Зараз однією з ключових умов участі в міжнародній торгівлі харчовими продуктами є здатність конкретного підприємства-експортера гарантувати безпеку продукції, що випускається. Не таємниця, що основним фактором, який визначає конкурентоспроможність продукції, є його якість. А якість харчових продуктів, в першу чергу, характеризується показниками безпеки. Так як безпека є обов’язковою умовою для виробленої харчової продукції, впровадження системи НАССР та подальша відповідність її принципам на таких підприємствах також є обов’язковою процедурою.

Цікаво, що система НАССР була створена в 60-х роках минулого століття під час роботи над космічною програмою США, як спосіб скорочення ризику псування продуктів та мінімізації вмісту в них патогенних мікроорганізмів. Сьогодні про НАССР знають практично всі. Інша справа, що не всі розуміють й справжнє призначення цієї програми. На жаль, у харчовій індустрії по цей день не рідкість підприємства, що працюють за принципами дуже далекими не те що від міжнародних, але і від простих санітарних норм. Але, процеси виробництва харчових продуктів не можуть бути пущені напризволяще, за ними повинен бути постійний контроль та спостереження. Це вимагає здоровий глузд, а принципи системи НАССР тільки мають на увазі упорядкування та систематизацію такого контролю.
 
Безпека продуктів харчування – складна комплексна проблема, а впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості та громадського харчування цю проблему вирішує. Важливою перевагою системи є її властивість не виявляти, а саме передбачити та запобігати помилкам за допомогою поетапного контролю протягом всього ланцюжка виробництва харчових продуктів. Дана система є оптимальною, її принцип полягає в аналізі можливих ризиків і ефективному управлінні контрольними точками.

Основний принцип функціонування системи укладений в глибокому аналізі, виявленні та усуненні всіх можливих факторів ризику, що виникають на виробництві при виготовленні харчових продуктів (фізичні,  хімічні та мікробіологічні фактори). Це досягається шляхом основних етапів процесу виробництва (критичних контрольних точок) з метою контролю, що дозволяє повністю знищити або звести до допустимого мінімуму існуючу небезпеку. Також системою передбачається комплекс заходів, які застосовуються при виході з-під контролю критичної точки.

НАССР – попереджувальний метод. Ця система використовується в харчопромі, як гарантія безпеки продуктів харчування. Розвиток ринкової економіки в світі визначило нові пріоритети розвитку виробництва:

  • задоволення зростаючих потреб населення;
  • підвищення конкурентоспроможності продукції, що виробляється;
  • здійснення переходу від добувної промисловості до переробної;
  • створення системи забезпечення безпеки споживаної продукції.

Із вищезазначеного ми бачимо, що виникла необхідність використання нового підходу до вирішення цих завдань. Рішення проблем забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, розширення експорту української продукції на зарубіжні ринки сфокусувалася на досягненні високого рівня якості продукції та впровадження сучасних систем менеджменту.

Також не варто забувати, що напрямок реформування технічного регулювання в нашій країні веде нас до відповідності європейським стандартам і, як наслідок, в найближчому майбутньому функціонування підприємств харчової промисловості, які не відповідають стандартам НАССР, стане неможливим.

Консультації, розробка, комплексне впровадження системи безпеки НАССР та подальший супровід від експертів ГО СФЕРА

Схожі новини