Після змін в законодавстві України, відповідальність за безпеку харчових продуктів повністю покладається на виробника.
Нові закони зобов’язують оператора ринка стежити і контролювати виробничі та допоміжні процеси. Хоча раніше ці обов’язки були розмиті між виробником та державним контролюючим органом. Попередня система державного контролю була більш спрямована на контроль якості кінцевого продукту. Так як за старою схемою на підприємствах використовували стандартні рецептури та уніфіковані вимоги, що не вимагали додаткового контролю, але давали в результаті обмежену кількість асортименту продуктів.
Сьогодні державний орган не в змозі контролювати, що відбувається на підприємствах щодня. Планові перевірки, які відбуваються раз або кілька разів на рік, не можуть забезпечити впевненість у безпеці продукту, що випускається на підприємстві, яке працює кожен день. І де постійно, а не час від часу, повинно підтримувати процеси, які дають можливість випускати безпечний кінцевий продукт.
Впроваджена на підприємствах система контролю і якості НАССР (аналіз небезпечних чинників та контроль у критичних точках) вирішить цю проблему. На сьогодні держава вимагає від виробника грамотної організації всіх технологічних і допоміжних процесів. На рівні законодавства зобов’язує впровадити цю систему, контролювати її виконання, а також нести повну відповідальність за процеси виробництва самостійно.
При цьому, ніхто не скасовує періодичні лабораторні дослідження харчових
продуктів. Однак, слід зауважити, що відтепер лабораторний моніторинг – це
більше допоміжний фактор, який буде допомагати оцінити ефективність інших
контрольних заходів. Вказуватиме виробникам на недоробки, або на успішність
організованих процесів.
Варто нагадати, що до кінця 2019 року систему НАССР повинні впровадити більш 200 тисяч суб’єктів господарювання — тобто всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва та обігу харчових продуктів. Разом з тим, необхідно знати, що наявність сертифіката НАССР не звільняє підприємство від державних перевірок.