ГоловнаНАССРНайбільш поширені проблеми під час перевірки інспектором для операторів ринку, які переробляють...

Найбільш поширені проблеми під час перевірки інспектором для операторів ринку, які переробляють продукцію тваринного походження.

На що оператори ринку, які переробляють продукцію тваринного походження, мають звернути найбільшу увагу готуючись до перевірок інспектором?

В першу чергу, необхідно звернути особливу увагу на санітарний стан об’єкту, який повинен мати так звану «брудну» та «чисту» зони, в ідеалі навіть три – «брудна», «умовно чиста», та «чиста». Важливо, аби ці зони не пересікалися між собою. Тому між ними мають бути облаштовані санітарні зони.

Крім того, слід забезпечити окремий рух чотирьох потоків –  сировини, відходів, готового продукту, та персоналу. Ці  чотири потоки не мають між собою пересікатись. У випадку, якщо інфраструктура побудована таким чином, що виключити перетинання неможливо,  необхідно запровадити розмежування потоків у часі. 

Іще один важливий аспект – це персонал. Він має досконально знати про свої обов’язки. Персонал має бути обізнаним про впроваджену на підприємстві систему. Крім того, гарно розуміти які саме функції визначені працівники мають виконувати для ефективного функціонування системи управління безпечністю харчових продуктів.

Поряд з обізнаністю та готовністю персоналу існує проблема своєчасного запровадження та ведення регламентуючої документації та її записів. Це теж необхідно впровадити, та контролювати подальше виконання.

Як під час запровадження системи, так і при проведенні сертифікаційних аудитів чи заходів державного контролю – це найбільш поширені та болючі проблеми, які мають своєчасно вирішити оператори ринку.

Консультації, розробка, комплексне впровадження системи безпеки НАССР та подальший супровід від експертів ГО СФЕРА

Схожі новини