ГоловнаНАССРНАССР по турецькі, або туризм в умовах пандемії

НАССР по турецькі, або туризм в умовах пандемії

Навіть перебуваючи на відпочинку, фахівці з питань харчової безпеки ГО «СФЕРО» не  забувають про роботу та помічають різні нюанси, на які не звертає увагу звичайний турист. Не став виключенням і відпускний вояж до гостинної Туреччині.

Хочеться відзначити, що ще до пандемії в готельному бізнесі Туреччини НАССР був на висоті. Сьогодні ця країна також відмінно справляється з викликами нової реальності, в якій всі ми з вами опинилися. Можна сказати, що пандемія всього лише внесла невеликі доповнення і в без того добре налагоджений процес турботи про безпеку здоров’я споживача, в нашому випадку – туриста.

Сьогодні тема турботи про здоров’я і безпеки як ніколи актуальна, тому ми вирішили підготувати невелику статтю, в якій поділимося своїми враженнями, а також досвідом і напрацюваннями Туреччини, які допомагають цій країні залишатися в топі лідерів туризму.

Почнемо з самого початку. В 2021 умови в’їзду до Туреччини трохи змінилися – тепер для перетину кордону потрібен ПЛР-тест, зроблений не пізніше ніж за 72 години до вильоту та перекладений на англійську мову. Або сертифікат про подвійне щеплення від ковіда. До речі, по приїзду додому, також необхідно зробити тест, або 2 тижні провести у обсервації за місцем проживання, під контролем мобільного додатку «Вдома», без якого неможливо перетнути Державний кордон і пройти митницю.

Аеропорт Бориспіль. На вході в аеропорт службовці вимірюють температуру всім прибулим і настійно просять одягнути маску, також на підлозі з’явилися розмітки для дотримання соціальної дистанції між пасажирами в 1,5 метра. До літака тепер проходять не звичними коридорами, а підвозять до трапа мікроавтобусами, що очевидно, також пов’язано з пандемією.

Аеропорт Даламан. Отже, ми благополучно приземлилися і нас вітає гостинна Туреччина! Чесно сказати, ми трохи переживали, тому що не знали, чого саме очікувати від цієї подорожі. Можливо нам будуть міряти температуру кожну годину, не випустять за територію готелю, а плавати, засмагати та їсти нам доведеться в масках? Але наші страхи не виправдали себе, і умови відпочинку в Туреччині зараз мало чим відрізняються від тих, що були до пандемії. Єдине обмеження, з яким ми зіткнулися – це необхідність носіння масок в громадських місцях і в транспорті. Знову ж таки, все по НАССР – можливу загрозу зараження простіше не допустити, ніж розбиратися з її наслідками. В принципі, поки істотної різниці між заходами запобігання розповсюдження ковіду між Туреччиною та Україною не виявлено. Йдемо далі.

Мармарис враження. Якщо дивитися глобально, то в Туреччині мало що змінилося. Готелі працюють, «все включено» на місці, анімація проводиться, екскурсії та хамами відкриті. А якщо придивитися, туристів істотно менше і це також напряму пов’язано з ковідними обмеженнями. Наприклад, в нашому готелі Luna Beach Deluxe Hotel, розташованому в курортному містечку Мармарис, турки не допускають перевантаженості готелів, забезпечуючи своїм гостям можливість дотримання соціальної дистанції, як в самих готелях, так і в їдальнях, в барах, на пляжах. Крім того, персонал в готелях носить маски і рукавички, на кожному кроці у вільному доступі є дезінфікуючі засоби, якими регулярно обробляються всі поверхні, починаючи з валіз новоприбулих постояльців і закінчуючи поверхнями лежаків на пляжах. Прибирання номерів тепер проводиться ще більш ретельно. Шведський стіл також зазнав обумовлені новою реальністю зміни.

В їдальнях теж зробили розмітки для соціальної дистанції, а їжу закрили прозорими пластиковими коробами. Тепер туристам не можна чіпати руками столові прибори та страви на столі, для цього є персонал, який накладає вподобану вам їжу в тарілки. Газована вода, соки та кавомашини прибрані із загального доступу, напої розливають на прохання.

Крім того, приємно вражає свіжість продуктів. Ще до пандемії в турецьких готелях було не прийнято зберігати залишки їжі, до столу подавались лише свіжі продукти. Зараз цього правила дотримуються ще більш ретельно. М’ясо, риба та овочі не підлягають заморозці, на кухню ці продукти потрапляють у свіжому вигляді, а далі зразу готуються та подаються до столу.  Взагалі, турецькі страви дуже прості в приготуванні. Практично не має жирної їжі та вибагливих салатів, що значно спрощує дотримання стандартів НАССР. Їжа проста та корисна. В раціоні харчування дуже багато овочів, сирів, свіжої риби, фруктів. Тут не має звичних для нас салатних заправок, таких як сметана й майонез, замість них подають у різних варіаціях місцевий йогурт. Також приємно здивували солодощі. Вони не тільки дуже смачні, але й корисні. Як правило, в їх склад замість цукру входить мед, а барвники й смакові посилювачі відсутні. До речі, відсутність барвників та смакових посилювачів стосується навіть таких смаколиків, як чіпси, сухарики та горішки. Їх не має в меню готеля, але ми знайшли ці ласощі в місцевих супермаркетах.

Стосовно дотримання правил гігієни – все теж на вищому рівні. Відсутні потоки перехресного забруднення, дисциплінований персонал діє чітко по інструкціям. Навколо чисто, зручно та максимально комфортно для відпочинку відвідувачів. Теж саме стосується й місцевих барів, де між столами гостей витримана соціальна дистанція, а працівники бару суворо дотримуються правил гігієни.  Як на мене, це не тільки приклад зразкової профілактики ковіда, а й якісно впровадженого та добре діючего НАССР.

Взагалі, щоб відкритися і почати приймати гостей, готель повинен отримати «сертифікат здоров’я», який підтверджує, що заклад відповідає всім правилам профілактики вірусу, встановленим міністерством охорони здоров’я Туреччини.

Це означає, що співробітників забезпечують засобами індивідуального захисту, їм вимірюють температуру, а безпека постояльців підтримується регулярною дезінфекцією всіх побутових предметів та розосередженням натовпу – з цим допомагає як розмітка в 1,5 метра, так і обмеження по заповнюваності готелю до 65% від номерного фонду.

Сертифікат здоров’я готелю треба оновлювати щомісяця. Загалом, турбота про безпеку туристів в сертифікованих готелях Туреччини на висоті, починаючи від сертифіката здоров’я та одноразових ручок на ресепшні й закінчуючи пляжними рушниками в індивідуальних упаковках.

У плані розваг відпочинок в Туреччині зараз теж мало відрізняється від того, що був раніше. Басейни, водні горки, аквапарки, тренажерки, хамами та спа – все працює, але знову ж таки, все працює за умови дотримання соціальної дистанції та правил особистої гігієни.

В загалі, правила Туреччини не відрізняються від світових правил, розроблених для безпеки здоров’я людей. Але, вирішальну роль тут грає людський фактор. Неможливо заставити людину робити щось заради загального блага, але проти її волі. І якщо мешканці Туреччини усвідомлюють необхідність в дотриманні правил та рекомендацій, які націлені на загальну користь суспільства, нам, українцям варто в них цьому повчитися…

Підсумуємо: вивчивши ситуацію з середини, фахівці ГО сфері рекомендують відпочинок в турецьких сертифікованих готелях, оскільки безпека здоров’я постояльців у них в пріоритеті, а дотримання принципів НАССР на вищому рівні.

Схожі новини