Субота, Серпень 8, 2020
Головна НАССР Про безпеку продукції борошномельно-круп'яної галузі

Про безпеку продукції борошномельно-круп’яної галузі

Згідно з чинним законодавством України, всі зернопереробні підприємства обов’язково повинні  впровадити процедури системи НАССР. Крім того, серед документів про безпеку харчової продукції повинні бути розроблені процедури і програми умов, щодо дотримання гігієни та санітарії. В цих документах для кожної продукції обов’язково вказуються умови зберігання і транспортування, а також температурні режими.

Також підприємство повинно дотримуватися належних правил гігієни стосовно персоналу, робочих територій, приміщень, обладнання, транспорту, відходів. Виявляти ризики, що впливають на безпеку споживача та встановлювати належні процедури для боротьби з ними на основі принципів HACCP.

Ці принципи дозволять визначити всі заходи, що проводяться одним або більшою кількістю постачальників або субпідрядниками на різних етапах виробництва:

• торгівля;

• зберігання;

• відправлення / доставка, в тому числі – транспортування по автодорогах, річці, морю або по залізниці.

Крім того, оператор ринку повинен контролювати відходи і матеріали, що містять небезпечні рівні забруднюючих речовин. Зокрема, для запобігання забруднення відходи повинні бути належним чином утилізовані.

Оператор несе відповідальність за перевезення харчових продуктів для клієнтів. Якщо третя сторона виконує перевезення від імені оператора, то оператор забезпечує дотримання відповідних умов. А саме – при транспортуванні продукти повинні бути захищені від дощу та інших забруднень.

Принципи безпеки продукції застосовуються в різних галузях харчового виробництва. Однак, для більшої наочності розповімо, як НАССР застосовується в борошномельно-круп’яної галузі, і що це дає виробнику.

Галузь забезпечує населення такими видами харчових продуктів як мука, крупи, пластівці і т. д. Відходи від цих продуктів також використовують для виробництва комбікормів. Основними принципами розміщення цих підприємств є наявність сировини та споживача, тобто вони розміщуються як в районах вирощування зернових, так і в містах. Найбільшими центрами борошномельно-круп’яної промисловості є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Миколаїв, Запоріжжя. Потужні центри галузі зосереджені у великих містах, морських та річкових портах, залізничних вузлах.

Особливості зберігання борошномельно-круп’яної продукції

Одним з головних етапів для цієї галузі є забезпечення нормальних умов зберігання продукції. Наприклад, для пластівців і круп, на відміну від пшеничного борошна, не існує періоду дозрівання. У цих видів продукції процеси окислення відбуваються інтенсивніше, це пов’язано з хімічним складом даних продуктів, активністю ферментів і умов зберігання, переважної вологості та температури.

Наприклад, швидко псується крупа з вівса і проса, особливо, якщо вона не пройшла гідротермічної обробки. Збагачені крупи, в залежності від їх складу і температурних умов, можуть зберігатися від чотирьох місяців і більше. Пластівці та їх суміші, при дотриманні умов зберігання і транспортування, можуть зберігатися до 12 місяців.

Якщо не дотримуватися умов зберігання, то при тривалому зберіганні у круп і пластівців значно підвищується такий показник, як кислотність – показник якості (свіжості) цієї продукції. Кислотність – це кислотне число жиру, зміна якого може впливати на смакові якості (гіркота) готових продуктів, які можуть бути виготовлені з круп і пластівців (каші, мюслі, печиво).

Транспортування продукції

Кожна партія круп і пластівців, яка направляється до споживача, повинна обов’язково супроводжуватися наступними документами:

• посвідчення про якість (сертифікат);

• декларація виробника;

• товаротранспортна накладна;

• протоколи з показниками безпеки (при необхідності).

У документах вказується назва товару і його показники з якості та безпеки, режиму перевезення (вологість, температура), вид транспорту для перевезення і його чистота. При відвантаженні продукції необхідно дотримуватися правил FIFO, згідно з якими продукція, що має більш ранні терміни придатності, відвантажується перед продукцією з більш пізніми термінами придатності.

Перед завантаженням продукції обов’язково перевіряється стан автотранспорту для встановлення наявності необхідних умов при транспортуванні.

Схожі новини