Четвер, Серпень 6, 2020
Головна НАССР Санітарно-епідеміологічні вимоги до закладів ресторанного господарства в умовах карантину

Санітарно-епідеміологічні вимоги до закладів ресторанного господарства в умовах карантину


На даний момент у всьому світі стрімкими темпами поширюється гостра респіраторна інфекційна хвороба COVID-19, визнана ВОЗ пандемією. Що прирівнює цю хворобу до таких історичних захворювань як холера і чума.

З метою протидії поширенню коронавируса, Кабінетом Міністрів України були введені додаткові заходи безпеки в умовах карантину. Серед яких, крім стандартного контролю якості в закладах, необхідність забезпечення власниками ресторанного господарства (громадського харчування) ряду додаткових профілактичних і протиепідемічних заходів.


Про що повинні подбати керівники закладів?

Про гігієну рук.

Необхідно постійно нагадувати співробітникам про важливість гігієни рук, особливо людям, які готують їжу. Це обов’язково робити:
• перед початком роботи;
• після обробки або приготування сирої їжі;
• після контакту з будь-якими відходами та сміттям;
• після видування носа, чхання або кашлю;
• після куріння;
• після контакту з грошима;
• після користування телефоном;
• після користування туалетом;
• після торкання свого обличчя або волосся.

Обов’язково забезпечте персонал всім необхідним для миття рук:
• рукомийники;
• достатня кількість мила;
• спиртовмісні антисептики;
• одноразові рушники для витирання рук.

Сушарки для рук не підходять для використання в зонах приготування їжі. Тому треба подбати про достатню кількість одноразових рушників для витирання рук. Антисептики з дозаторами повинні бути на видному місці, щоб кожен міг ними скористатися. Встановити частоту миття рук кожні 15 хвилин і обробку спиртовмісних антисептиками не менш ніж раз на 3 години і після кожного контакту з сирими продуктами, використання туалету, прибирання тощо.

Роздрукуйте і повісьте інструкції на видному місці про те, як правильно мити руки і як користуватися антисептиком. У туалетах такі інструкції повинні бути обов’язково!

В умовах підвищеного ризику співробітники повинні використовувати одноразові рукавички.

Перш за все, персонал повинен бути навчений:

Мити руки потрібно перед надяганням рукавичок, між зміною рукавичок і після зняття.

Використовувати рукавички для одного виду діяльності, після – міняти рукавички на нові.

Наприклад, якщо кухар готував м’ясо, а потім йому треба приготувати салат, то потрібно зняти рукавички, вимити руки і надіти нові. Так само варто вчинити, якщо кухар готував їжу, а потім торкнувся волосся або свого обличчя.

Обов’язкові правила поведінки в ресторані та кафе на час карантину

Які санітарно-епідеміологічні заходи потрібно виконувати в період карантину:

• Забезпечити заходи щодо дотримання санітарних норм;
• Користуватися послугами тільки надійних постачальників, які дотримуються високих стандартів гігієни та вимог роботи з персоналом;
• Використання медичної маски, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням і миттям рук з милом, або обробкою рук спиртовмісних антисептиків відразу після зняття маски;
• Забезпечити регулярне провітрювання приміщень – не менше кількох разів на день;
• Мінімізувати ручне миття посуду і, по можливості, мити в посудомийних машинах при високих температурах;
• Забезпечити спиртовмісні антисептики для відвідувачів;
• Забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників, результати вносити в особові картки співробітників;
• Провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо: індивідуальних заходів профілактики і реагування на виявлення симптомів серед працівників, а також недопущення працівників, що мають ознаки респіраторних захворювань до роботи;
• Утриматися від контактів з особами, у яких є симптоми респіраторних захворювань: кашель, лихоманка, ломота в тілі;
• Проводити гігієну кашлю – прикриття рота і носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою;
• При виявленні симптомів захворювання, таких як: лихоманка, кашель, ломота в тілі і т. Д., Слід залишитися вдома і утриматися від відвідин місць скупчення людей;
• Забезпечити окреме місце для використаних персоналом засобів індивідуального захисту і упаковувати їх у пластикові закриті пакети.

Правила використання дезінфікуючих засобів у ресторанах

У закладі потрібно проводити вологе прибирання з використанням миючих і дезінфікуючих засобів не рідше ніж раз на 3 години і обов’язково після закінчення зміни. Також проводити обробку поверхонь, місць контакту рук (ручки дверей, крани, тачскрін терміналів і т. д.) спиртовмісними дезінфікуючими засобами.

Для дезінфекції можуть використовуватися дезінфікуючі засоби і антисептики, зареєстровані відповідно до чинного законодавства і зі свідоцтвом Держсанепідекспертизи. Потрібно дотримуватися інструкції, в тому числі, щодо дотримання їх ефективної концентрації та експозиції (з урахуванням часу перебування на оброблюваної поверхні).

• Антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати, де діючі речовини: ізопропіловий, етиловий спирт або їх комбінації і т. п.
• Препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (від 30 секунд до 2 хвилин) – спиртовмісні препарати, де діючі речовини: ізопропіловий, етиловий спирт або їх комбінації і т. д.
• Дезінфектори для поверхонь, обладнання та т. п. – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук або препарати що містять хлор. Бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування.

Обов’язково дотримуйтесь інструкцій виробника засобів для дезінфекції щодо: концентрації, способу нанесення і часу контакту.

Людина, який дезінфікує поверхні повинна працювати в рукавичках. Якщо рукавички багаторазові, вони повинні бути призначені тільки для подібної дезінфекції та, звичайно, дезінфікуватися після використання.

Будьте відповідальні – перегляньте ці рекомендації, зробіть все можливе, щоб їх виконати. Пам’ятайте, що від ваших дій залежить здоров’я як ваших працівників, так і споживачів. До речі, ці поради по НАССР потрібно виконувати завжди, а не тільки в період карантину та поширення вірусів.

Схожі новини