З 22 по 28 березня п.р. в рамках виконання завдань проекту «Демократія в дії: вивчення стану комунікації влади та громадськості у Вінницькій області та адвокація заходів щодо її поліпшення» було проведено шестиденний тематичний комплекс семінарів-тренінгів для фахівців ГО «СФЕРО».
Основною метою заходу було забезпечення розвитку інституційної, компетентісної спроможності та підвищення кваліфікаційного рівня учасників команди ГО «СФЕРО» для покращення надання послуг в рамках статутної діяльності організації.
Основні події заходу біли присвячені детальному розгляду поглибленого аудиту системи ризиків безпеки харчових продуктів НАССР в умовах пандемії . А саме – виявленню та управлянню ризиками небезпек харчової продукції в нестандартних умовах, поглибленому аналізу нюансів процедур валідації та верифікації, цікавим тренінгам та практичним завданням.
Розпочав семінар голова ГО «СФЕРО» Олександр Сологуб. Він ознайомив учасників з програмою заходу та його цілями. Зазначив, що підвищення кваліфікації команди та вдосконалення в професійному плані є найважливішим засобом досягнення стратегічних цілей організації. Оскільки, без умовно, успіх будь-якої організації залежить від професіоналізму її колективу. Також пан Олександр розповів про виклики сьогодення та про напрямки, в яких необхідно наполегливо працювати.
Тренери семінару – Валентина Герич, Євген Зільберт, Андрій Салюк, Іван Полюхович та Андрій Мартинюк дуже чітко побудували подачу навчальної інформації за допомогою яскравих презентацій, обговорення живих прикладів та цікавих завдань. Були порушені дуже актуальні теми та надано багато практичних методів для їх вирішення. В ході семінару тренери приділили увагу всім учасникам заходу та їх питанням, завдяки чому, заняття проходили в руслі активного та плідного спілкування. Завдяки проведеним заняттям учасники заходу отримали нагоду опрацювати на практиці багато нестандартних завдань, більш детально ознайомитись з різноманітними нюансами своєї спеціалізації, вдосконалити та розширити свої знання.
Загалом в ході заходу були розглянуті наступні теми:
Тема 1. Діагностичний аудит.
Під час розгляду зазначеної теми основними аспектами для обговорення стали:
Мета аудиту.
Зміст аудиту та його складові частини: «больові точки», як досліджуються; ризики, які ідентифікуються; аналіз існуючої системи управління безпечністю харчових продуктів.
Висновки аудиту: ступінь відповідності оператора ринку вимогам законодавства; перелік основних проблем, що належить вирішити; попередня оцінка ресурсів, які можуть знадобитися для впровадження СУБХП НАССР.
Аналогічно був розглянутий наступний комплекс питань:
Тема 2. Програми-передумови.
Сутність та мета програм-передумов.
Коротка характеристика кожної програми-передумови.
Пропонована ГО «СФЕРО» структура побудови програм-передумов: власне ППУ та Настанови.
Тема 3. Організація робочої групи НАССР
Наказ про створення робочої групи – рекомендації із складу робочої групи.
Навчання персоналу.
Пропонована тематика засідань робочої групи
Протоколи засідань робочої групи.
Управління документацією НАССР.
Комунікації «керівництво закладу – робоча група НАССП».
Тема 4. Діяльність робочої групи
Розробка блок-схем продукції (страв), що виготовляється.
Ідентифікація та аналіз небезпек.
Визначення критичних контрольних точок та їх меж.
Визначення процедур моніторингу та коригування.
План НАССР.
Тема 5. Підтримання функціонування СУБХП НАССР
Методика внутрішнього аудиту.
Процедури валідації та верифікації план НАССР.
Актуалізація СУБХП НАССР.
Команда ГО «СФЕРО» щиро дякує Інституту економічних досліджень та політичних консультацій за надану можливість вдосконалення та розвитку нашої організації.
Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “СФЕРО” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.