Понеділок, Жовтень 26, 2020
Головна НАССР Впровадження системи НАССР в дошкільних та шкільних закладах

Впровадження системи НАССР в дошкільних та шкільних закладах

Згідно із законодавчими вимогами України система НАССР повинна бути обов’язково впроваджена на всіх підприємствах громадського харчування, до яких також належать їдальні шкіл та садочків.

Але, на ділі впровадження НАССР  – завдання не з легких, адже для забезпечення всіх вимог системи, необхідно продумати до дрібниць кожен технологічний процес. Оскільки навіть незначні недоробки в питаннях управління безпекою харчових продуктів й готових страв здатні привести до отруєнь дітей.

Щільний контроль повинен відбуватися на етапах:

Дотримання особистої гігієни працівників їдалень;

 Дотримання санітарних норм у приміщенні;

Зберігання продуктів, які швидко псуються;

Ретельне дотримання технології приготування їжі.

У більшості харчових блоків всі технологічні процеси виконуються в одному місці. Як правило, в одному і тому ж приміщенні приймають сировину від постачальників, зберігають і обробляють продукти, готують, подають й споживають їжу. В умовах, де немає чітко розмежованих зон, технологічний контроль процесів якості продукції повинен бути особливо ретельним. Для цього необхідно розробити й впровадити документацію: програми виконання санітарних норм, аналіз небезпечних факторів, що впливають на продукт; а також провести навчання працівників.

Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призведе до цілої низки позитивних змін:

Мінімізація ризику потрапляння до споживача неякісного продукту, оскільки ще на етапі прийняття від постачальника сировини в документальній формі можна відстежити методи контролю, які вона пройшла перед тим, як потрапити до їдальні;

Виняток перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР, готові та сирі продукти повинні зберігатися окремо);

Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу: дотримання правил особистої гігієни, приготування страв, миття та дезінфекція кухонного та столового інвентарю, прибирання сміття та відходів, боротьба зі шкідниками;

Своєчасна утилізація або повернення постачальнику товарів неналежної якості.

Якщо ви не хочете мати проблем з державними наглядовими органами та турбуєтесь за репутацію вашої закладу, то впровадження й дотримання принципів системи безпеки НАССР стане для вас запорукою якісного обслуговування ваших споживачів.

Схожі новини