Завітавший на підприємство інспектор повинен мати при собі відповідне посвідчення, наказ та Акт перевірки підприємства. В документах має бути чітко зазначено – в який саме період та яку перевірку, на який конкретно елемент відповідності законодавству даний оператор ринку має пройти.
При наявності необхідних документів оператор ринку не має права чинити опір інспектору. У випадку не допускання до перевірки, інспектор має право викликати поліцію та здійснити перевірку у супроводі правоохоронців.
Перевірка підприємства повинна відбуватись виключно по зазначених в Актах питаннях, які затверджені наказом МінАПК № 41 та 42 та оприлюднені на сайті Держпродспоживслужби. Не зазначені у Актах об’єкти оглядати або інспектувати інспектор права не має.
Розглянемо Акт відповідності загальним гігієнічним вимогам, який містить вимоги до 12 програм-передумов, дотримання яких буде перевіряти інспектор:
- місце розташування підприємства;
- територія та її облаштування;
- можливість контамінації промислових потоків;
- стан об’єктів підприємства;
- забезпеченість водою;
- системи постачання та відведення повітря;
- каналізація та стоки;
- забезпечення миття та дезінфекції;
- стан гігієни персоналу, змінний одяг, тощо.
Якщо говорити про другий Акт, а саме про застосування принципів системи HACCP, то йдеться про 7 основних принципів відповідності, які буде перевіряти інспектор:
- наявність робочої групи, яка відповідає на підприємстві за провадження та підтримання системи HACCP;
- наявність визначених критичних точок;
- наявність розроблених методів моніторингу;
- наявність розроблених методів та коригувальних дій;
- встановлення відповідальних осіб;
- ведення записів щодо моніторингу або запровадження коригувальних дій;
- навчання персоналу.