В рамках реформування системи шкільного харчування презентовано оновлене меню для школярів України

У 2020 році, з ініціативи Першої леді Олени Зеленської, стартувала реформа системи шкільного харчування, що включає створення оновленого меню. Над реформуванням працювала робоча група, в яку входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи і зовнішні експерти....

Це важливо знати! Санітарні вимоги до підготовки курячих яєць у закладах громадського харчування перед використанням в їжу

Текст матеріалу оновлено 15.11.21 року. При проведенні обробки харчових продуктів у закладі громадського харчування (ресторанного господарства) необхідно приділяти увагу питанню санітарної обробки яєць: наявність відповідного місця та виділеного для цього окремого інвентарю, з метою недопущення можливого забруднення напівфабрикатів та готової...

Чи обов’язково заключати договори щодо дератизації та дезінфекції із профільними організаціями для освітніх закладів. На які документи, законодавчі акти посилатися?

Коментують спеціалісти ГО «СФЕРО» Заключати договори щодо дератизації та дезінфекції із профільними організаціями для освітніх закладів не обов’язково! Адже, по перше - роботи з дератизації та дезінсекції більше не лізензуються, тобто укладати договір про дератизацію з спеціалізованою «конторою» зараз не є необхідним. По-друге,...

Аргументи на користь безпечності: чому впровадження системи НАССР є обов’язковим для всіх підприємств, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами в Україні

20 вересня 2019 року стало кінцевою датою впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх українських підприємствах, у тому числі МСБ, що є операторами ринку харчових продуктів. Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) - один із найбільш надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів, який ідентифікує,...

Перед перевіркою ДПСС – перевірте себе самостійно!

Очікування перевірки - процес досить виснажливий. Особливо, якщо немає впевненості, що все в порядку. Щоб полегшити розуміння вимог до операторів ринку стосовно безпечності виробництва, переробки та обігу харчових продуктів, пропонуємо Вашій увазі невелику інструкцію стосовно головних моментів, на які потрібно звернути увагу, щоб...

АЛГОРИТМ ДІЙ ТА ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ: ПОВЕРНЕННЯ НЕДОБРОЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ ПОСТАЧАЛЬНИКУ

Шановні друзі, пропонуємо до Вашої уваги розгляд ситуації, в якій може опинитися кожен оператор ринку, а головне - грамотний алгоритм дій для виходу з неї. Матеріал оновлено. Нещодавно керівництво освітніх закладів N-ського району зіткнулося з ситуацією, коли постачальник - переможець...

Методичні рекомендації щодо запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19

Фахівці головного управління Держпродспоживслужби м. Києва розробили методичні рекомендації щодо запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів. Ці методичні рекомендації ґрунтуються на рекомендаціях ВООЗ та покликані надати операторам потужностей більше...

Ексклюзивний навчальний відеофільм на тему «Безпека у закладі громадського харчування»

Ексклюзивний навчальний відеофільм на тему «Безпека у закладі громадського харчування», де необхідна корисна інформація надана в дуже зрозумілій формі, наочно демонструє, як зробити приготування їжі безпечним на кухні закладу громадського харчування. Для більш зручної подачі матеріалу, фахівці ГО «СФЕРО»...

Ясла-садок «Десняночка» – прекрасний приклад сучасного дошкільного закладу!

Фахівці ГО «СФЕРО» в процесі аудиту на предмет відповідності вимогам НАССР комунального закладу дошкільної освіти Сосонської сільської ради ясла-садок «Десняночка» були приємно вражені відмінним результатом обстеження. Хоча історія забудови садка досить довга і складна, сьогодні його можна назвати зразковим...

НАССР ТА СПЕЦИФІКА МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ

Практика консультування із запровадження системи НАССР та відповідний аналіз нормативної документації у цій сфері показують, що успіх такого запровадження цілком залежить від співвідношення відповідних та наявних у оператора ринку харчових продуктів ресурсів. Побіжне співставлення цих двох факторів  свідчить, що складнощі НАССР є досить істотними...